Foto’s in de krant liegen niet. Haarscherp tonen ze ons vele oorlogsslachtoffers, een stuntelende minister, het beslissende doelpunt of een tram uit de rails. Wanneer de actualiteit niet gefotografeerd wordt moeten we soms de waarheid van het nieuwsbericht in twijfel trekken. Maar wat gebeurt er, wanneer een foto alles behalve realistisch is en misschien zelfs wat abstract aandoet? Accepteren we deze dan nog wel als de al eerder genoemde realiteit? André Thijssen speelde met deze vraag in zijn serie ‘oneigenlijkheden’.

© André Thijssen

© André Thijssen

© André Thijssen
Wekelijks vulde André de dinsdagse beeldcolumn in het Parool; een gehele pagina aan beeld. Altijd betroffen dit waarheidsgetrouwe stadstaferelen, stukjes realiteit uit Amsterdam. Een beschutte wereld toonde zich hier aan de nooit opgemerkte achterkant. Soms herkenbare gebeurtenissen, soms niet.

© André Thijssen

© André Thijssen

© André Thijssen

© André Thijssen
Om twijfelaars te overtuigen noteerde André bij elk gemaakte foto nauwkeurig de postcode van de Amsterdamse locatie waar hij de gebeurtenis aantrof. Zo suggereerde hij dat we de situatie met eigen ogen konden controleren. Toch was deze postcode het enige wat hij de beschouwer gaf; zo blijft de verwonderende en frisse blik van André naar het alledaagse maar ook surrealistische straatleven intact. En daarom blijf je ook naar het beeld kijken. En nog eens naar kijken.

© André Thijssen

© André Thijssen

© André Thijssen

© André Thijssen
De beelden uit het de wekelijkse column werden gebundeld in het boek ‘AMS, Randverschijnselen in Amsterdam’ en is te bestellen bij uitgever Fringe Phenomena.