Op nog een aantal gekraakte terreinen in Nederland wonen mensen die ervoor kiezen om te leven in vrachtwagens, bussen of woonwagens. Het fotoboek '15m2 of freedom' is een zoektocht naar de definitie van vrijheid. Veel van de bewoners van deze mobiele huizen beschouwen het leven in een huis als verstikkend en claustrofobisch. Maar is het leven is een rondrijdend huis van vijftien vierkante meter dan echte vrijheid? En hoe is het vrijheid als het terrein waar je op woont ontruimd dreigt te worden?

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers
Angeniet Berkers laat zowel de buitenkant van deze leefruimtes als de binnenkant zien; de kleine vierkante meters die door de bewoners ervaren wordt als vrijheid. Het gedateerde bruine interieur van het keukentje met stalen oppervlakte bedekt met gebruikte pannen, borden en glazen, oude etensrestjes en as van een opgerookte peuk. Potjes met etenswaren zijn vast gehangen aan het plafond; hoogstwaarschijnlijk vanwege de beweeglijkheid van de woonruimte. Een ander beeld laat de woonruimte van deze travellers van de buitenkant zien. Het is een grote gele truck met erom heen gebouwd een zitplaats van houten pallets. Midden in de natuur; een rustige plek ver weg van het drukke stadsleven.

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers
Uit de beelden van Angeniet blijkt wel dat het bemachtigen van deze vorm van vrijheid nog niet makkelijk is. Binnen is er weinig ruimte en de dagelijkse routines kosten veel tijd en moeite. Het hakken van hout om warmte te creëren, het filteren van drinkbaar water en het verkrijgen van elektriciteit moet met de hand worden gedaan en een toilet of douche is vrijwel nooit dichtbij te vinden. Veel terreinen hebben zich ondertussen ontpopt tot culturele broedplaatsen waar festivals en optredens worden georganiseerd. Toch dreigen veel van deze staanplaatsen te verdwijnen; Nederland wordt volgebouwd met gezinswoningen, flats en aangelegde parken en bossen.

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers
Het fotoboek ‘15m2 of freedom’ maakt gebruik van kleine rechthoekige papiertjes met quotes van de bewoners die zich na iedere vijf pagina’s tussen een spread bevinden. Het is gemakkelijk te lezen en neemt je mee in het verhaal van de bewoner. De combinatie van beeld en tekst op dezelfde pagina doet de lezer gemakkelijker verplaatsten in de motivatie van de bewoner om in een omgeving als de zijne te wonen. Het boek geeft inzicht in de leefwijze van een groep mensen in Nederland waar veel van ons niet bewust van zijn.

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers