Doorgaans denk je bij fotografie niet direct aan Leiden. Beetje bij beetje wordt hier verandering in aangebracht dankzij de organisatoren van het Internationaal Fotofestival. Op zuilen verspreid over vier plekken in de stad is het werk van 20 talentvolle jonge fotografen te zien. Alles is vrij toegankelijk; het enige obstakel is het vinden van de locaties. Dit is gelukkig een ware ontdekkingstocht, waarin je goede foto's op veel mooie Leidse plekjes kunt vinden.
De in Leiden getoonde talenten zijn geselecteerd uit 278 fotografen uit binnen- en buitenland. De jury bestond uit onder meer Wim van Sinderen van Fotomuseum Den Haag en Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser, dus met de expertise zit het wel goed. Opvallend is de enorme verscheidenheid aan soorten werken. Veel kunstenaars gaan conceptueel te werk, maar net als op BredaPhoto op dit moment doen de persoonlijke verhalen – al dan niet direct verbeeld – het in Leiden het best.

© Lauren Welles
Misschien is niet alles dat aan de zuilen van het Stadhuisplein hangt even sterk, maar dit wordt goedgemaakt door onder meer de intieme portretten van Katy Strange (NL 1989). Zij fotografeerde al haar bedpartners in contrastrijk zwart-wit, resulterend in foto's die van de panelen afspatten. Ook het werk van de terechte winnares van het festival is hier te bewonderen. Renate Beense (NL 1975) toont in grappige, sterke beelden de band met haar familie, en met haar excentrieke vader in het bijzonder. Het portret waarop hij met de hand voor de mond lachend is afgebeeld, is nu al iconisch te noemen.
Het is mooi dat op dit internationale festival veel Nederlands talent te zien is, maar ook verschillende buitenlandse fotografen trekken de aandacht. Ulrike Schmitz (Duitsland 1975) vat in haar dromerige serie de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op haar familie. België is ook opvallend veel vertegenwoordigd; zowel door haar inwoners als door Nederlanders die er gestudeerd hebben. In de duistere, bewust onscherpe foto's van Julie van der Vaart (NL 1988) is de invloed van diverse Belgische kunstenaars duidelijk zichtbaar. Zij legt vluchtige momenten vast opdat ze niet verloren gaan, maar voor ons blijft het raden naar wat die momenten voor haar betekenden.
Onder de gevatte noemer 'Shop the photo' heeft elk van de 20 fotografen ook een bescheiden solo gekregen in winkels en horeca verspreid over het centrum. De locaties zijn niet allemaal even makkelijk te vinden en zijn lang niet altijd open, dus het is niet aan te raden alle 20 te proberen af te vinken. Bovendien overlappen de werken met wat buiten te zien is. Het is echter de moeite waard om er een paar mee te pikken; de mysterieuze foto's van nachtelijk Breda door Anne Paternotte (NL 1990) komen beter tot hun recht in de ietwat donkere indoorsetting van 149 Bites & Drinks dan op grote prints in de buitenlucht.

© Sam Comen
Op het prachtige Pieterskerkplein staan 10 groene containers die het werk van jonge Amerikaanse fotografen bevatten. Als dependance van het Newyorkse festival Photoville valt het in kwantiteit misschien wat tegen, maar in deze unieke setting met uitzicht op de kerk is een aantal mooie foto's te ontdekken. De beelden door Sam Comen en Andrew Frost van een desolaat Amerika en het Coney Island door de lens van Lauren Welles maken indruk. Deze namen moeten we onthouden.

© Andrew Frost
Enkele missers daargelaten, is het niveau van de door de jury geselcteerde opkomende fotografen behoorlijk hoog. Velen komen ook niet écht pas net kijken, maar hebben zich al bewezen in verschillende tentoonstellingen. Leiden is op dit moment de uitgelezen plek om kennis te maken met de fotografie van morgen.
Op verschillende locaties in Leiden, t/m 8 november. Gratis toegankelijk.
Door Jorre Both