Ai Weiwei - Mirror is de eerste solotentoonstelling van de Chinese beeldend kunstenaar en activist Ai Weiwei (b. 1957) in België. Met zijn radicale kritiek op sociaal en politiek onrecht groeide Ai uit tot een van 's werelds belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Hoewel hij vaak gekarakteriseerd wordt als een Chinese dissident, ziet hij zijn activisme in de eerste plaats als een verdediging van het universele recht op vrije meningsuiting.
In een speciaal voor het FOMU ontworpen installatie presenteert Ai zijn actuele visuele kritiek. Fotografie speelt een belangrijke rol in zijn werk, zowel in zijn vroege politieke statements zoals Study of Perspective als in zijn dagelijkse stroom selfies en snapshots op sociale media. Ai deinst er als individu niet voor terug het op te nemen tegen autoriteit, misstanden aan de kaak te stellen en scheve machtsverhoudingen bloot te leggen. Dit doet hij telkens met een groot gevoel voor ironie en symboliek.
De tentoonstelling markeert een belangrijke omslag in het leven en werk van de kunstenaar. Vanaf zijn arrestatie in 2011 staat Ai continu onder toezicht van de Chinese overheid. Op sociale media toont hij de absurditeit van zijn situatie. Tegelijk onderzoekt hij de grenzen van privacy, staatstoezicht en de macht van het individu in het internettijdperk. Wanneer hij injuli 2015 zijn paspoort en bewegingsvrijheid terugkrijgt, verhuist Ai naar Berlijn. In zijn recente werk richt hij zijn pijlen op het Europese migratievraagstuk. Aan de hand van een overweldigende hoeveelheid foto's benadrukt Ai de schaal en impact van de wereldwijde vluchtelingencrisis. Zo weerspiegelt Ai Weiwei - Mirror niet alleen zijn positie als maker, maar is de tentoonstelling ook een kritische reflectie op de huidige samenleving.

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben
ANDREA STULTIENS 27.10.2017 – 18.02.2018
Het zelfstandig naamwoord Ebifananyi is afgeleid van het werkwoord Kufanana wat lijken op betekent. Ebifananyi is het woord in het Luganda dat zowel naar tekeningen, schilderijen als foto’s kan verwijzen. In 2011 richtten Andrea Stultiens (NL) en kunstenaar R. Canon Griffin (UG) het platform History in Progress Uganda op. Onder deze naam documenteren ze sindsdien Oegandese historische fotocollecties in hun actuele staat. Stultiens’ rol verandert hierbij van documentalist naar kunstenaar en curator. Ze kiest voor een meerstemmige benadering en vraagt hedendaagse kunstenaars het beeldmateriaal te activeren. Zowel persoonlijke documentatie als werk van Oegandese fotografen en historische foto’s van Westerse kolonisten en missionarissen komen hierdoor samen.
De resultaten verzamelt ze in acht intieme publicaties met de titel Ebifananyi en toont ze in tal van kleine tentoonstellingen in Oeganda en Noord-Europa. De presentatie in het FOMU bundelt voor het eerst alle fotocollecties waarop de publicaties gebaseerd zijn, met een belangrijke bijdrage van Oegandese kunstenaar R. Canon Griffin. Ze toont de verscheidenheid aan verhalende mogelijkheden van historisch beeldmateriaal. De expo geeft bovendien inzicht in reacties op de collecties in Oeganda.
Stultiens belicht zo het gebruik van fotografisch beeld in dit Oost-Afrikaanse land en bevraagt de stereotiepe beeldvorming over Afrika.

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben

expo overzicht © Sjoerd Houben