29.06.2018 - 07.10.2018
FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
info@fomu.be
Paul Kooiker - Untitled (nude)
Untitled (nude) is de eerste grote museale tentoonstelling van Paul Kooiker (NL, 1964) buiten Nederland. Deze alternatieve retrospectieve gaat over 'kijken', voyeurisme en afstand. Als toeschouwer kom je terecht in een creatief en obsessief vacuüm dat verwart en destabiliseert.
Centraal staat nieuw werk dat speciaal voor het FOMU is gemaakt: Eggs and Rarities (2018). Deze zaalvullend installatie is Kooikers 'encyclopedie van het leven' en leest als een staalkaart van fotografische genres: landschap, naakt, stilleven ... Publieke en private ruimte vloeien in elkaar over. Kooikers meest barokke project, Sunday (2011), vertrekt vanuit de relatie tussen kunstenaar en model, observator en geobserveerde. Met de reeks Heaven (2012), een selectie van 494 polaroids uit Kooikers analoge archief, kijken we rechtstreeks binnen in de keuken van de kunstenaar. Het FOMU toont ook een volledig overzicht van Kooikers boekenpraktijk. De tentoonstelling Untitled (nude) stelt zowel vragen over de positie van de fotograaf als over de kijker en diens blik.

© Paul Kooiker

© Paul Kooiker
Camille Picquot
Jonge Belgische Fotografie
In de visuele wereld van Camille Picquot (°FR, 1990) is niets wat het op het eerste gezicht lijkt. Haar beelden vallen op door hun strakke compositie en contrastrijke kleuren. En toch is er altijd een element dat de kijker doet twijfelen: een ongewoon standpunt of een verontrustend detail. Was het oog eerst gestreeld, plots is het op zijn hoede.
Sinds enkele jaren bouwt Camille Picquot gestaag aan een consistent oeuvre dat zowel uit film als fotografie bestaat. Ze begeeft zich steeds op de dunne lijn tussen waarheid en fictie door enscenering en toeval af te wisselen. De kijker wordt megezogen in een lichtjes absurd universum vol spanning en onverwachte wendingen. De tentoonstelling toont drie fotoreeksen, Domestic Flight, Total Ground en Images du dedans en de film Hollow Hours die in 2016 bekroond werd met een VAF-Wildcard. Het FOMU biedt een podium aan jonge Belgische fotografie. Camille Picquot studeerde in Brussel en Gent. Haar eerste monografische publicatie, Domestic Flight (Art Paper Editions), wordt samen met de tentoonstelling gelanceerd.

© Camille Picquot

© Camille Picquot
31 days of .tiff
Highlighting Emerging Image Makers
België barst van fotografisch talent. Elke dag wordt het FOMU overstelpt met portfolio’s, websites, blogs en fotoboeken die op zoek zijn naar een breder publiek. Om dit jong talent op te vangen werd het .tiff platform opgericht.
Deze zomer zet Fomu 10 fotografen in de kijker: Alexey Shlyk, Arnaud De Wolf, Calixte Poncelet, Jeroen Bocken, Maria Baoli, Massao Mascaro, Pauline Beugnies, Pauline Niks, Sine van Menxel en Thomas Nolf. Deze presentatie maakt deel uit van Futures, een Europese samenwerking die jong fotografisch talent uitlicht. Het FOMU is één van de oprichters van Futures.
Samen met negen andere Europese initiatiefnemers creërden zij een netwerk van kunstenaars, experten en middelen om de grenzen van de Europese fotografiewereld te verleggen. In september zullen alle geselecteerde kunstenaars hun werk tentoonstellen op UNSEEN Amsterdam.

© Arnaud De Wolf

© Pauline Niks