Het beeld van Japan, verzadigd door clichés van een ondoordringbare en technologisch geavanceerde eilandnatie met zeer gedefinieerde culturele onderwerpen - zoals bonsai, sumo, kimono, sushi, fuga-vis, yakuza, salarymen, video games en cosplay - ontwikkeld met vroege naoorlogse antropologische literatuur zoals The Chrysanthemum and the Sword (1946) van Ruth Benedict, in opdracht van het Amerikaanse Office of War Information. Een Westers gezichtspunt met een dergelijke invloed beïnvloedde de Japanse opvattingen over zichzelf nadat het in 1948 in het Japans was vertaald.
© Max Pinckers
Bij aankomst van Max Pinckers in Japan in 2015 leek geen van deze vooropgezette elementen cultureel overheersend te zijn. Deze tegenstrijdige ervaring resulteerde erin dat hij opzettelijk op zoek ging naar deze culturele stereotypen en deze herconstrueerde, waarbij hij scènes creëerde die voornamelijk beïnvloed werden door bestaande beelden gemaakt door buitenlanders, zoals Jeff Wall's A Sudden Gust of Wind (naar Hokusai) uit 1993 of Werner Bischof's Japan uit 1954. De titel van Pinckers 'serie, Two Kinds of Memory and Memory Itself, is een verwijzing naar het werk van de Amerikaanse post-minimalistische kunstenaar Richard Tuttle waarin een arrangement van snaren op een rechthoekige vloer is geplaatst op basis van Ryoan-ji, een Japanse tuin met vijftien stenen zo geplaatst dat het onmogelijk is om ze allemaal tegelijk vanuit de tuin te bekijken.

© Werner Bischof

© Max Pinckers

© Max Pinckers

© Werner Bischof

© Max Pinckers

© Werner Bischof
Voor de tentoonstelling New Blood (2016) in de Magnum Photos Print Room in Londen plaatste Pinckers zijn werk willekeurig op andere Magnum Photographers-afdrukken die waren opgeslagen in de archiefkasten in de tentoonstellingsruimte, waardoor er spontane en onverwachte combinaties ontstonden tussen zijn werk en het Magnum-archief. Dit is waar Pinckers Bischof ontmoette; door een afbeelding van een lopende vrouw in kimono, gesuperponeerd op een besneeuwd landschap met mannen in traditionele kledij.
Pinckers besloot een stap verder te gaan door het archief van Bischof te verkennen om een installatie te maken die beide Europese representaties van Japan samenbrengt: een uit de naoorlogse jaren 1950-bezetting in de VS en de andere uit het hedendaagse hedendaagse Japan.
Deze installatie werd tentoongesteld op Photo London 2017 en is nu te bewonderen in de IBASHO Gallery.
Exclusief voor de tentoonstelling bij IBASHO heeft Pinckers extra verrassende en ingenieuze combinaties gemaakt van de Japanse beelden van hem en Bischof.
De expositie is te bezoeken van 5 mei tot 10 juni
Vernissage 5 mei: 16-18h
tolstraat 67
2000 antwerp (BE)

© Werner Bischof

© Max Pinckers