Unseen Amsterdam presenteert met trots het uitgebreide programma van haar zevende editie. Unseen Amsterdam is uitgegroeid tot hét toonaangevende internationale evenement voor nieuwe fotografie en belooft dat opnieuw waar te maken. Meer dan 300 opkomende en gevestigde kunstenaars presenteren van 21 tot en met 23 september de meest baanbrekende ontwikkelingen in de fotografie.
Fair overview, Unseen Amsterdam, 2017 © Iris Duvekot
- Meer dan 85 premières van opkomende en gevestigde kunstenaars op de Fair
- Twaalf internationale, innovatieve kunstenaarscollectieven in CO-OP
- Fotografen vragen aandacht voor smeltende gletsjers als gevolg van klimaatverandering in de tentoonstelling When Records Melt
- Nieuw Europees fotografieplatform Futures presenteert 60 opkomende kunstenaars
- Lezingen en debatten over de huidige staat en toekomst van de fotografie in de Living Room
- Fotoboekenmarkt met meer dan 70 onafhankelijke uitgevers die 38 nieuwe kunstpublicaties lanceren
- Talentontwikkeling binnen de ING Unseen Talent Award, Fujifilm Faculty en Grolsch Unseen Residency
- Exclusieve avondopenstellingen en dynamische initiatieven door de hele stad Amsterdam
Veel premières op de Fair
Meer dan vijftig galeries uit zeventien landen vertonen op de zevende editie van Unseen Amsterdam nieuwe fotografie van kunstenaars uit alle werelddelen. Van 21 tot en met 23 september verwelkomt Amsterdam een zeer divers fotografie-evenement waar meer dan 85 premières te zien zijn. Opkomende kunstenaars als Mustafa Saeed uit Somaliland, die werkt met thema’s als oorlog, conflict en milieu, de Angolese Keyezua, die de clichématige beeldvorming van Afrikaanse vrouwen onder de loep neemt, en de Franse Elsa Leydier, die iconische weergaven van exotische plekken onderzoekt en reconstrueert, presenteren nieuw werk. Ook klinkende namen als Inez & Vinoodh (NL), Rafał Milach (PL) en Isaac Julien (UK) komen met nooit eerder vertoond werk naar Amsterdam.
CO-OP
Voor het tweede achtereenvolgende jaar biedt CO-OP een platform voor internationale, innovatieve kunstenaarscollectieven om hun ideeën en beelden op nieuwe manieren te presenteren. Zoals de illustratoren, designers, videomakers en fotografen van Migrant Image Research Group, die zich bezighouden met de migratie naar Europa over de Middellandse Zee, het in Wenen gevestigde 280A, dat het idee van auteurschap op de schop neemt, en het vanuit Zwitserland opererende KLAYM, dat onder andere met de publicatie van NICE Magazine jong talent uit Afrika een podium biedt.

CO-OP, Unseen Amsterdam, 2017 © Almicheal Fraay
When Records Melt
De tentoonstelling When Records Melt toont dat kunstenaars, in hun rol als sociale onderzoekers, vraagstukken omtrent maatschappij en milieu met hun fotografie treffend in beeld kunnen brengen en zo positieve maatschappelijke invloed kunnen uitoefenen. De expositie is opgezet in samenwerking met Project Pressure, een goed doel dat samenwerkt met toonaangevende internationale wetenschappers en kunstenaars om gletsjers vast te leggen die verdwijnen als gevolg van klimaatverandering, en presenteert werken van Michael Benson (DE), Adam Broomberg (ZA) en Oliver Chanarin (GB), Edward Burtynsky (CA), Peter Funch (DK), Noémie Goudal (FR), Simon Norfolk (NG), Christopher Parsons (GB) en Klaus Thymann (DK). Als onderdeel van de tentoonstelling lanceren Klaus Thymann (DK) en Simon Norfolk (GB), die samenwerken onder de naam Norfolk + Thymann, hun allernieuwste serie die zij onlangs tijdens een expeditie in Zwitserland maakten.
Futures
Unseen Amsterdam brengt als eerste de 60 opkomende kunstenaars van het nieuwe Europese fotografieplatform Futures samen in twee presentaties om een overzicht te geven van het huidige Europese fotografielandschap. Naast de Futures Talent Pool, wordt het werk van tien geselecteerde Futures-talenten in een speciale expositie gepresenteerd in Futures Narratives. Futures streeft ernaar om de mogelijkheden en zichtbaarheid van fotografietalent te vergroten en biedt toegang tot de mondiale kunstmarkt.
Living Room
Invloedrijke creatieven en professionals van over de hele wereld komen naar de Living Room om hun visie te delen en ideeën uit te wisselen over de toekomst van de fotografie. Tot de sprekers behoren onder anderen schrijver en curator Lou Stopard (GB), de hoofdredacteur van Aperture magazine Michael Famighetti (VS), criticus en curator David Campany (GB) en kunstenaar Awol Erizku (VS). De internationale co-curatoren voor dit driedaagse sprekersprogramma zijn de vooraanstaande fotografiestichting Aperture uit New York en het nieuwe Europese platform voor fotografietalent Futures.

Living Room, Unseen Amsterdam, 2017 © Almicheal Fraay
Book Market
Ontmoet de creatieve geesten die experimenteren met de gedrukte en gebonden vorm van beeldmaken: fotoboeken. Op de boekenmarkt van Unseen Amsterdam zijn meer dan 70 onafhankelijke uitgevers vertegenwoordigd die samen een vol programma met 38 boeklanceringen alsmede signeersessies en discussies verzorgen.
On-site Projects
Elk jaar komen bezoekers van Unseen Amsterdam via diverse onsite-projecten in direct contact met een verscheidenheid aan kunstenaars en hun werkwijzen. Alessandro Calabrese (IT) nodigt de kijker uit om co-creator te worden van The Long Thing: Re-assembling Images, waarmee hij op verrassende wijze het thema auteurschap onderzoekt. Om jonge kunstenaars in het beginstadium van hun carrière te steunen, heeft Unseen Amsterdam dit jaar ook Six Academies uitgenodigd om afstuderend talent te presenteren en zo de overeenkomsten en verschillen in het Europese visuele landschap te tonen.
Talentontwikkeling
De ING Unseen Talent Award daagt opkomende kunstenaars uit om de grenzen van de fotografie te verkennen en helpt hen een volgende stap in hun carrière te maken. Dit jaar leidt installatiekunstenaar, filmmaker en fotograaf Isaac Julien (GB) het uitgebreide leertraject. De geselecteerde kunstenaars zullen onder zijn leiding een nieuw werk creëren binnen het thema New Horizons: Exploring the promise and perils of the future. Verder is het opkomende kunstenaarscollectief The Cool Couple (IT) uitgenodigd om hun creatieve talenten en vaardigheden als onderzoekers te ontwikkelen tot innovatieve ideeën en mogelijkheden binnen de Fujifilm Faculty. In het kader van de Grolsch Unseen Residency is fotograaf Thomas Kuijpers (NL) de kans geboden nieuw werk te creëren middels een verblijf van twee maanden in Stockholm, onder begeleiding van een uitgebreid netwerk van fotografieprofessionals.

Sailing Back to Africa as a Dutch Woman 2, from the series FORTIA, 2017 © Keyezua/Ed Cross Fine Art

Shroud, Rhône Glacier, Switzerland, 2018 © Norfolk + Thymann
City Programme /
Open Gallery Night
Op zaterdag 22 september opent een selectie Amsterdamse galeries en instellingen hun deuren van 20.00 - 22.00 uur voor exclusieve avondbezoeken. Dwaal door de levendige binnenstad en dompel je onder in een reeks tentoonstellingen die het medium fotografie uitdagen en opnieuw uitvinden.
In aansluiting op alle activiteiten op het Westergasfabriekterrein presenteert Unseen Amsterdam het City Programme, een dynamisch programma waar bezoekers fotografie kunnen ontdekken in de toonaangevende instellingen van Amsterdam. Het programma omvat een reeks inspirerende en uitdagende tentoonstellingen en initiatieven die de grenzen van de fotografie op onverwachte en uitdagende manieren opzoeken.
Unseen Magazine
Het vijfde nummer van Unseen Magazine heeft een krachtig en spannend nieuw design en een nieuwe generatie schrijvers in zijn kolommen. Het vernieuwde tijdschrift gaat in op de huidige staat van de fotografie door middel van een diepgravende verzameling van verhalen, artikelen en gesprekken, waaronder meer dan 50 interviews met kunstenaars die hun werk dit jaar tijdens Unseen Amsterdam laten zien.

Unseen Magazine Issue 5, 2018 © Unseen