Hij maakt veel werk zowel foto’s als documentaires. Hij kan zijn materiaal in zijn thuisland Syrië niet bewerken. Daarvoor moet hij naar Europa. Want, geen elektriciteit. Dat is de harde realiteit waar de Syrische fotograaf Issa Touma mee te maken heeft: “Oorlog, zorgt voor meer haat en haat voor meer bloedvergieten.” De boodschap die van deze foto’s uitgaat in een persoonlijke boodschap van fotograaf Touma. “Het is tegen niemand, het is tegen de oorlog.”

© Issa Touma
De witte band over de ogen van de vrouwen is vanwege de veiligheid van de vrouwen die op de foto staan. Als we deze vrouwen uit de stad Aleppo kunnen halen voor de expositie kan de streep eraf gehaald worden. Touma koos ervoor alleen vrouwen op de foto te zetten omdat er tijdens de revolutie op de meeste foto’s voornamelijk mannen staan. Er is volgens Touma niet genoeg aandacht voor de vrouw. Vrouwen komen vaak alleen rouwend of huilend in beeld. Een van de vrouwen, de Arabisch Syrische student Dima, 21 jaar, schrijft het volgende bij haar foto: "Sinds de oorlog is begonnen heb ik veel mensen gedag gezegd. Ik ben opgehouden mensen te ontmoeten, zodat ik ook geen gedag meer hoef te zeggen. Dat ik leef besef ik nog maar nauwelijks. Ik blijf in Aleppo om mijn studie af te maken en elke nacht tel ik de exploderende bommen rondom mijn huis totdat ik in slaap val."

© Issa Touma
Dima is een van de ‘Woman We Have Not Lost Yet’. Deze serie foto’s vertelt het verhaal van degenen die de crisis in Syrië hebben overleefd. Een ander voorbeeld is Maya, 29 jaar, na haar afstuderen aan de universiteit van Aleppo, wilde ze dat delen met haar familie. Maar dat geluk was geen lang leven beschoren. Toen ze in de stad Idlib bij hen was, werd de stad aangevallen door Islamitische extremisten. Zij konden gelukkig net ontsnappen naar het nabijgelegen Latakia. Maya heeft geen idee wat er met het huis van haar ouders gebeurd is.
De portretten van de serie Woman We Have Not Lost Yet, zijn een roep om hulp. De vrouwen op deze foto’s leven nog, vele andere zijn al gedood voordat ze een kans kregen om hun dromen waar te maken. Twee weken lang zal de expositie in Castrum Peregrini in Amsterdam te zien zijn. Naast de portretten zal ook de korte film 9 DAYS – From My Window in Aleppo, te zien zijn. Deze intrigerende video laat de eerste negen dagen van de Syrische opstand in Aleppo zien. Issa Touma ziet onder zijn raam onbekende mannen zandzakken opstapelen. Zwaarbewapend zijn ze en jong. Vanuit zijn raam filmt hij stiekem hoe deze opstand zich in zijn straat openbaar maakt.

© Issa Touma

© Issa Touma
Toen in augustus 2012 de burgeropstand uitbrak, bleek zijn appartement in Aleppo precies op het front van de strijders van het Vrije Syrische Leger tegenover de regeringstroepen van Bashar al-Assad te liggen. Soms is Touma zelf in beeld. We zien hem onderuitgezakt voor de televisie hangen en een keer vanachter zijn keukentafel de angstige boodschap verkondigen dat zijn eten op is. In de film, die de eerste negen dagen van de opstand toont, zien we hoe de studentikoze strijders langzaam maar zeker plaatsmaken voor zwaarbewapende strijders, zien we al Touma's buren vertrekken en zien we hoe het Vrije Syrische Leger wordt verslagen.

© Issa Touma

© Issa Touma

© Issa Touma
Tijdens de expositie is ook werk te zien van de mensen die meededen aan Art Camping. In de vorm van verschillende workshops wordt geweld met artistieke uitingen bestreden. Zijn doel is om jonge mensen met verschillende etniciteiten en verschillende religies samen te brengen om ze aan te moedigen om zich cultureel te uiten. Touma richtte in 1996 Le Pont op. Een onafhankelijke organisatie en galerij. Het promoten van vrijheid van meningsuiting is belangrijk.

© Issa Touma

© Issa Touma
Op 26 april 2015, kondigde de radicale Islamitische oppositie de ‘Great Attack’ op Aleppo aan. Jonge mensen van verschillende etniciteiten en religies, voormalige deelnemers van Art Camping, kwamen samen in Le Pont Gallery. Touma creëerde op deze manier een veilig heenkomen, waar de mensen samen konden komen en steun bij elkaar konden zoeken. De aanval duurde een hele week. Ook heeft hij zich ingezet voor de lokale kunst scene door internationale evenementen te organiseren. In 1997 begon hij met het International Photography Festival Aleppo, dat ondanks alles elk jaar heeft plaatsgevonden.

© Issa Touma
Het boek Woman We Have Not Lost Yet, ontworpen door Kummer & Herrman, bevat veertien portretten en statements van de vrouwen die tijdens de grote aanval op Aleppo in de Le Pont Gallery waren. Deze uitgave zal gelanceerd worden tijdens de opening van de expositie op 12 september.
Issa Touma zal tijdens Unseen Photo Fair examplaren van dit boek signeren. Op 19 September van 15.00 tot 16.00.
Het boek is ook online verkrijgbaar.
Tekst door Jildau de Boer