In samenwerking met Lomography vroeg New Dawn een getalenteerde fotograaf een van hun nieuwste camera’s te testen. Madri van Lomography interviewde Ramazan Barlas naar zijn ervaringen met de Simple Use camera.
Kan je de Lomography community iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Ramazan Barlas (1988) en ik kom uit Haaksbergen. Nadat ik mijn studie heb afgrond op Aki Artez Hogeschool voor de kunsten in Enschede, afdeling Crossmedia design in 2016 ben ik verhuisd naar Amsterdam. Sinds ik in Amsterdam woon neem ik deel aan verschillende fotografie en film projecten. Sinds 2017 ben ik beeldende kunstenaar/fotograaf bij Kahmann Gallery in Amsterdam.

© Ramazan Barlas

© Ramazan Barlas

© Ramazan Barlas
Wat is kenmerkend voor jouw werk?
Ik vraag me wel eens af wanneer ben je een fotograaf? Ik ben meer een visueel artiest, beeldend kunstenaar maar ook fotograaf. Mijn sterke punt is dat ik van iets heel kleins een heel ‘universum’ kan maken. Mysterie is een belangrijk deel van mijn werk. De aanschouwer kan niet snel zien hoe ik het beeld heb gemaakt, daar gaat het ook niet om eigenlijk. Het maak proces is meer voor mezelf maar het gaat er om dat de aanschouwer het resultaat ziet en dat het hopelijk iets doet met de aanschouwer.
Je hebt de Simple Use Camera van Lomography getest. Wat zijn je eerste indrukken?
Mijn eerst ervaring was dat het een wegwerp camera is waar je niets mee kunt, je krijgt niet van deze camera wat je verwacht van een gemiddelde camera. Je gaat helemaal terug naar de basis. Je weet niet hoe de camera dat gene dat je ziet en vast wil leggen gaat vertalen. Dus bij dit experiment ging het niet meer om mij maar om de camera. Aan de ene kant vond ik dat wel spannend, ik het ook ’s nachts gefotografeerd omdat het 1 groot experiment voor me werd. Aan de andere kant is het resultaat helaas niet geworden wat ik er van had verwacht maar ik heb er wel wat beelden aan overgehouden waardoor ik nieuwe inzichten heb gekregen. Nieuwe inspiratie kan je het noemen voor nieuw werk, dus uiteindelijk is het zowel geslaagd als mislukt.

© Ramazan Barlas

© Ramazan Barlas
Een van de belangrijkste opvattingen binnen Lomography is dat een mislukte foto niet bestaat. Hoe sta jij hier tegenover?
Net als bij iedere vorm van kunst is het maak proces een weg waar op je combineert, probeert en schetst. Niet alle foto’s die ik maak zijn geschikt als eindproduct maar maken wel een cruciaal onderdeel uit van het gehele maakproces. Wat dat betreft geloof ik ook niet dat een mislukte foto bestaat want alles heeft immers een functie. Alles wat je maakt is deel van een proces.
Welke tip zou jij aan beginnende fotografen willen geven?
Niet bang zijn om te mislukken. Een mislukking kan een cruciale stap zijn op weg naar het werk dat je hoort te maken. Hou van het werk…

© Ramazan Barlas