Linda Borst studeerde deze zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor haar afstudeerproject, ‘Gesicht des Wandels’ (Gezicht van verandering), reisde ze naar Prora, een klein plaatsje op het Duitse eiland Rügen.

© Linda Borst

© Linda Borst

© Linda Borst
In Prora is het net alsof de tijd stil heeft gestaan. Te midden van een duinenlandschap staat een enorm hotel, met een lengte van 4,5 kilometer. Het werd gebouwd in het kader van het ‘Kraft durch Freude’-programma van Nazi-Duitsland. Om noestige arbeiders te belonen, moesten in het Derde Rijk dit soort vakantieoorden worden opgetrokken.
Het hotel in Prora werd nooit afgemaakt en mocht nooit haar oorspronkelijke doel dienen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot het eind van de Koude Oorlog werd het enkel voor militaire doeleinden gebruikt. Na de val van de Berlijnse Muur en het instorten van de DDR werd Prora verlaten.

© Linda Borst

© Linda Borst

© Linda Borst
Nu, ruim zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, hebben projectontwikkelaars Prora herontdekt. In de ruïnes van de nationaalsocialistische ideologie worden luxe appartementen gebouwd. Een merkwaardige heropleving die de levens van de dorpsbewoners niet ongeroerd laat.
In ‘Gesicht des Wandels’ gaat Borst op zoek naar de verhalen van de inwoners van Prora. Met haar serie verbeeldt ze hoe deze mensen omgaan met de grote veranderingen in hun leefomgeving. Ieder individu krijgt een andere verandering te verduren, met ieder een ander verhaal ten gevolge.

© Linda Borst

© Linda Borst
Gemotiveerd door de wens het trieste verleden te vervangen door een mooie toekomst, lijkt de overheid zich niet altijd even bewust van de impact die dit heeft op de dorpelingen. Borst behandelt de ambiguïteit die de ontwikkelingen in Prora met zich meebrengen.
In haar foto’s belicht ze de perspectieven van alle betrokkenen, door een reeks van krachtige portretten en sprekende landschappen. Beelden waarin armoede en trots, innovatie en traditie, verval en bloei op elkaar botsen. Foto’s die niets proberen te verbloemen en het schelle licht van de realiteit niet schuwen. Mensen, gebouwen en de natuur vertellen zelf hun verhaal. Of de overheid de held is of de dorpelingen het slachtoffer, laat Borst in het midden. Een man voor een afgebladderde muur, een autobumper in een stuk bos of een beschimmelde muur met een ongeschonden televisie uit de jaren zeventig. Details die na verloop van tijd tot leven komen en de ziel van Prora laten spreken.

© Linda Borst

© Linda Borst
De gehele serie beslaat 68 foto’s en is in boekvorm te verkrijgen. De tekstbijdragen hierin zijn verzorgd door journaliste Kim Bos. Het ontwerp van het fotoboek is van de hand van Sybren Kuiper.