Het begint allemaal op het Muntplein: zijn fascinatie voor overstekende mensen. Het plein waar Poike Stomps woont, het plein dat hij meerdere malen per dag oversteekt. Het oversteken vrolijkt hem op. Er is levendigheid en hij houdt van het kijken naar menigtes, het onderzoeken van het menselijk gedrag. Hier onderzoekt hij de menselijke interactie en de manier waarop we als groep bewegen: organisch, chaotisch of juist ordelijk? Later vallen hem, juist in een dichte beweging, individuen op.

© Poike Stomps

© Poike Stomps
Om het menselijke gedrag te begrijpen moet hij het onderwerp van activiteit beperken en dus kiest hij voor zijn fascinatie: het oversteken van voetgangers op drukke wegen. Mensen die zich van A naar B verplaatsen. Het gewone straatleven. De eerste beelden hebben een typische Amsterdamse sfeer, het maakt hem doen afvragen of hij dit experiment naar een andere situatie en plaats kan vertalen.

© Poike Stomps
Kort daarna bezoekt hij steden als Madrid, Berlijn, Londen en Parijs. Daar probeert hij momenten vast te leggen die de uniekheid van de verschillende steden belichaamt. De vraag hoe hij het karakteristieke van de inwoners kan ontbloten geeft hem verassende uitkomsten.

© Poike Stomps
Het plan is om alle 42 Europese hoofdsteden in kaart te brengen. Of ze nu wel, niet of potentieel lid van de Europese Unie zijn. De vraag of er iets anders is dat ons verbindt als Europeanen, iets anders dan het delen van een continent of zoeken naar economische voordelen blijft in het hoofd van Poike rondspoken.

© Poike Stomps
“Wanneer we ons op onbekend terrein bevinden hebben we de neiging ons te focussen op dat wat anders is. Of dat wat in conflict staat met onze eigen gebruiken. Pas na een tijdje ontdekken we de overeenkomsten. Maar globalisatie is overal. Wij Europeanen gaan steeds meer op elkaar lijken: we dragen dezelfde kleding, zoeken naar dezelfde luxe en hetzelfde amusement. We hebben dezelfde wegen en infrastructuur, dezelfde winkelcentra en ook ons gedrag gaat steeds meer gelijken.”

© Poike Stomps
Poike twijfelt of hij echt dat vast legt wat de inwoners karakteriseren. Immers, een foto is slechts een momentopname en dat moment kan door allerlei verschillende factoren worden beïnvloed. Bovendien is hij slechts een passerende bezoeker.

© Poike Stomps
Hij besluit dat fotografie alleen niet voldoende is en brengt bezoekjes aan lokale inwoners die hij al kent of per toeval tegen komt op straat. Hij wordt onderdeel van hun leven. Poike eet en praat met hen en slaapt bij ze. “Want” zegt hij “pas dan stellen ze zich open. Ze vertellen over hun persoonlijke levens, over hoop en de toekomst.” En zo komt hij erachter dat Europa meer is dan een gebied, land of financiële overeenkomst. Maar hoe ziet de toekomst van Europa eruit? En kunnen de cultuur verschillen de blijkbaar-niet-te-stoppen kracht van globalisering overleven?

© Poike Stomps
Al overstekend leerde Poike Stomps veel over het gedrag van de mens. Hij zag wat ons samen Europeaans maakte in al onze overeenkomsten maar ook in al onze verschillen.

© Poike Stomps

© Poike Stomps
De beelden zijn gebundeld in het boek ‘Crossing Europe’ en zal in november worden gepresenteerd op Paris Photo.